lilo, sprezareczka jak zloto
COLUMBUS na dzień dobry
Zwiń
X
-
COLUMBUS na dzień dobry
witam wszystkich
octa 2fl elegance zamowiona wraz z fabrycznym SWINGiem + 8 głoś.
COLUMBUS juz w domu czeka na montaż
ramka pod rnsa juz zamówiona
i kilka pytań od poczatkujacego laika...
1.montaż zaproponowano mi w aso - podobno zaprogramuja pod wyposzenie auta po nr vin - czy to prawda???czy moze samemu sie poabwić?
2.czy po podłaczniu działa parktronik?czy trzeba programowac?
3.czy do navi potrzebuje antene dodatkowa? jaka? czy musi isc po całym dachu w środku czy tylko po słupku? a moze jest fabrycznie jakas pociagnieta?
4.moduł bluetooth? jaki? i jak sie to podłacza?
z góry dzikuje za infoOctavia FWD 370KM/460Nm + NX
ET 14,607 - Bemowo 2011
ET 13,482 - Ryki 2012
ET 13,014 - Ełk 2013
ET 12,939 - Ryki 2015
0-200km/h - 13,2s
2 v-ce Mistrz Polski FWD TURBO PROFI 2015 1/4Mili
-
-
arturo_freestyl, ja właśnie się przymierzam do zamiany na Columbusa z Audience w OII 2008 rok. Wyczytałem że nie ma problemu z dopasowaniem pod m oj model Columbusa. arturo_freestyl, gdzie i za ile kupiłeś Columb?
z góry dzięki za infoMy "Silver"
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=66739
Pimpness Car Detailing - renowacja lakieru, pranie tapicerki, renowacja skóry, czyszczenie i konserwacja tapicerki skórzanej, renowacja reflektorów, powłoka kwarcowa, kompleksowe czyszczenie pojazdów.
Komentarz
-
-
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Re: COLUMBUS na dzień dobry
Zamieszczone przez arturo_freestylwitam wszystkich
octa 2fl elegance zamowiona wraz z fabrycznym SWINGiem + 8 głoś.
COLUMBUS juz w domu czeka na montaż
ramka pod rnsa juz zamówiona
i kilka pytań od poczatkujacego laika...
1.montaż zaproponowano mi w aso - podobno zaprogramuja pod wyposzenie auta po nr vin - czy to prawda???czy moze samemu sie poabwić?
3.czy do navi potrzebuje antene dodatkowa? jaka? czy musi isc po całym dachu w środku czy tylko po słupku? a moze jest fabrycznie jakas pociagnieta?
z góry dzikuje za info
2. Działa bez kodowania.
3. Antenę dodatkową potrzebujesz. Montuje się ja np. pod deską rozdzielczą.
4. Do kupienia na allegro za 800-1000zł. Montaż teoretycznie prosty, ale trochę czasu trzeba poświęcić na przeciągnięcie mikrofonu do lampki w podsufitce i głównej wiązki do radia (sam moduł montuje się pod siedzeniem).
P.S. witam kolegę z autokącika
Komentarz
-
Zamieszczone przez arturo_freestylwitam wszystkich
z góry dzikuje za info
ja robiłem dokładnie taką samą przekładkę:
1./2. Montaż jest bardzo prosty. Parktronic i klima działają od razu. Sterowanie z kierownicy, navi na max-dot trzeba VCDSem kodować.
3. Szukaj anteny na magnes (montowanej gdzieś pod kokpitem) z wtyczką SMB żeńską ewentualnie wtyczka FAKRA (niebieska; żeńska). Generalnie powinna być FAKRA (taki wtyk jest z tyłu Columbusa) - masz gwarancję, że nic się nie rozłączy. SMB to uboga wersja FAKRY (bez obudowy z zatrzaskiem), nie powinieneś mieć z nią problemów.
Drugie rozwiązanie to zakup oryginalnej anteny. Skoda daje takie rekinki, do których można podłączyć bat radiowy (AM/FM). Bat, teoretycznie można olać (W Elegance masz jeszcze jedną antenę w szybie) i zamontować rekinka z Superba, passata, itp., ale ryzykujesz znaczne pogorszenie sygnału radiowego.
Ja na początku używałem niefabrycznej anteny montowanej pod kokpitem i małej antenki z Audi wpinanej do GSM Premium III (moduł zamontowany za schowkiem).
Kupiłem na allegro za 70 zł antenę 1K0 035 501 F (tylko ta z końcówką "F" obsługuje GPS (niebieska wtyczka), GSM (bordowa wtyczka) i AM/FM (biała wtyczka)). Bat jest ze starej anteny.
Kabel antenowy do radia już masz, potrzebujesz jeszcze GPS i GSM.
Oryginały to:
1Z1035723N (q lub p) - kabel antenowy (GSM) - 116 zł
1Z1035572G (f) - kabel antenowy (GPS) - 223 zł
Nie sa warte tych pieniędzy. Tutaj: http://www.proscan-antenna.com/ kupisz je za 45 zł jeden (robione na zamówienie, ja odbierałem osobiście, nie wiem czy wysyłają pocztą). Zakończone wtyczką SMB żeńską po obu stronach. Długość: 5 metrów do GPS. Do GSM (jeżeli zamontowany za schowkiem) przydałoby się 5,5 metra (ja z 5 metrowym musiałem trochę walczyć).
Kablem przeprowadziłem tak jak idzie oryginalny radiowy.
Po zamianie GPS widzi mi teraz 8-9 satelitów (poza miastem) i 6-7 (na terenie zabudowanym). Wcześniej (z anteną pod kokpitem) było to odpowiednio 6-7 i 5-6.
GSM - jedna kreska więcej.
4. O modułach BT poczytaj w katalogach Skody (są trzy wersje). Najwyższa Premium III wymaga telefonu z trybem zdalnego dostępu do karty SIM. Wszystkie współpracują z Columbusem. Jak będzie kupował to obowiązkowo z wtyczką plub&play pod Columbusa. Nie będziesz musiał wtedy ciąć kabli w instalacji samochodu, czy jeździć do serwisu, żeby zrobił to za duże pieniądze. Podobnie jak w pkt 1 BT wymaga kodowania VCDSem, żeby widział się z Colubusem i Maxi-dotem.
Mam nadzieję, że pomogłem.
pzdr
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez gieuPodobnie jak w pkt 1 BT wymaga kodowania VCDSem, żeby widział się z Colubusem
Komentarz
-
Antenę kupiłem od tego gościa: http://www.allegro.pl/item1059660528...olkswagen.html
Ma ich kilka, więc wcześniej warto zadzwonić i spytać o stan uszczelki. Ja dostałem antenę w bdb stanie. Uszczelka idealna, nic nie cieknie.
[ Dodano: Pon 21 Cze, 10 12:42 ]
_tm_ faktycznie. BT od razu widział się Columbusem. Ale i tak nie dało się go używać, bo do sparowanie telefonu z BT potrzeba Maxi-dota, który wyświetla komunikaty BT, a to na pewno wymaga kodowania VCDSem.
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez gieu[ Dodano: Pon 21 Cze, 10 12:42 ]
_tm_ faktycznie. BT od razu widział się Columbusem. Ale i tak nie dało się go używać, bo do sparowanie telefonu z BT potrzeba Maxi-dota, który wyświetla komunikaty BT, a to na pewno wymaga kodowania VCDSem.
Jeżeli ktoś chce, aby w samochodzie działały mu wszystkie telefony z BT to niech lepiej weźmie GSM II, bo z GSM III (rSAP) nie wszystkie telefony działają (np. iPhone).
Komentarz
-
Zamieszczone przez _tm_Jeżeli ktoś chce, aby w samochodzie działały mu wszystkie telefony z BT to niech lepiej weźmie GSM II, bo z GSM III (rSAP) nie wszystkie telefony działają (np. iPhone).
Komentarz
-
-
a jeszcze mam pytanko?
sa 2 rodzaje columbusa:
1. 1ZO 035 680 A
2. 3TO 035 680 A
kto wie czy sa jakies róznice? oba maja naklejki skodyOctavia FWD 370KM/460Nm + NX
ET 14,607 - Bemowo 2011
ET 13,482 - Ryki 2012
ET 13,014 - Ełk 2013
ET 12,939 - Ryki 2015
0-200km/h - 13,2s
2 v-ce Mistrz Polski FWD TURBO PROFI 2015 1/4Mili
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arturo_freestyla jeszcze mam pytanko?
sa 2 rodzaje columbusa:
1. 1ZO 035 680 A
2. 3TO 035 680 A
kto wie czy sa jakies róznice? oba maja naklejki skody
Komentarz
-
Komentarz